Mycket folk och en katt på invigningen

Katt på invigning av Kvarteret Violen

Idag, den 24 augusti var det äntligen invigning av Kvarteret Violen och den splitter nya demensavdelningen som fått namnet Charlottagården.

Det var många som hade mött upp vid den nya entrén klockan 11. Även en söt liten katt var nyfiken på det nya bygget i Charlottenberg. Den stal showen en stund när den gick fram och satte sig på "scenen" när Hanna Andersson, kommunstyrelsens ordförande höll tal.

"Det här projektet är för våra medborgare som genom åren har gjort så otroligt mycket för vår kommun, vi vill nu ge tillbaka till dem. Det är också till några av våra viktigaste medarbetare som varje dag gör ett fantastiskt jobb inom vården. De förtjänar en bra arbetsmiljö med lokaler som är utvecklade för att hålla över tid", inledde Hanna Andersson.

Hon tackade också alla som har gjort detta möjligt; byggherren ByggDialog och de lokala företagen som hjälpt till, Samhällsbyggnad, Vård och stöd och politikerna som vågat driva detta framåt. Framför allt ville hon lyfta Socialnämndens ordförande Bertil Börjessons engagemang och outtröttliga arbete för att nå målet.

"Utan Bertil hade vi inte stått här idag", sa Andersson.

Roberth Sundhäll, Vice VD på ByggDialog tackade både för att Eda kommun vågade satsa på partnering och för att samarbetet med verksamheten varit så bra.

"När vi bygger hörs, syns och dammar vi ned. Ert tålamod med oss är ovärderligt, ni har en förståelse för att vi måste jobba för att nå mål. När det är delaktiga människor i alla led av projektet, då blir det så här otroligt bra", sa Sundhäll.

Sara Lundgren, verksamhetschef för Vård och stöd berättade i sitt tal att det var det ökade antalet personer med demensdiagnos som låg till grund för beslutet som togs 2018, att centralisera kommunens demensvård till Charlottenberg.

"Idag är det tyvärr dubbelt så många som får diagnosen eller har kognitiva besvär. Den äldre befolkningen blir fler och fler och vi ska ta hand om dem på rätt sätt. Vi behöver mer platser", sa Lundgren.

Ett helt nytt gäng med sköterskor anställdes för bara ett par veckor sedan och de har haft bråda dagar med att göra i ordning på nya avdelningen. Men nu är Charlottagården färdig och kan erbjuda 8 fina lägenheter i lugna, smakfulla färger, anpassade speciellt för personer med demens som här ska kunna vara delaktiga i sin egen vård.

Maria Nilsson Snedsböl sjöng Värmlandsvisan och publiken stämde in som en stor bakgrundskör. Sedan klipptes bandet av Hanna Andersson och alla fick gå in och titta på de färdigställda lokalerna. Det bjöds också på kaffe och tårta, dagen till ära.

Här nedan kan du bläddra igenom några bilder från dagen.

2023-08-24

Invigning Violen_Maria Nilsson Snedsböl.jpgInvigning Violen_ute.jpgInvigning Violen_publik.jpgInvigning Violen_Sara Lundgren.jpgInvigning Violen_Hanna Andersson.jpgInvigning Violen_hall.jpgInvigning Violen_kök.jpgInvigning Violen_blomma.jpgInvigning Violen_bad.jpgInvigning Violen_band.jpg