Hjärtstartare

Kvinna som hjälper annan kvinna, håller i en hjärtstartare

En hjärtstartare (även kallad defibrillator eller AED) är en apparat som kan analysera hjärtrytmer och ge råd att vid behov ge en strömstöt. De flesta hjärtstartare är halvautomatiska. Det innebär att när personen med hjärtstopp är ansluten till hjärtstartaren med hjälp av klisterelektroder, så analyseras hjärtrytmen automatiskt. 

Det är enkelt och säkert att använda en hjärtstartare. Alla får använda en hjärtstartare om det skulle behövas för att rädda liv, även om man saknar utbildning. HLR-rådet rekommenderar att du går en HLR- eller Första hjälpen utbildning för att kunna använda hjärtstartaren snabbt och effektivt, och för att du ska känna dig trygg och våga ingripa. Det kan vara helt avgörande för den som drabbats av hjärtstopp.

Så räddar du liv med hjärt-lungräddning 

  1. Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken.
  2. Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning.
  3. Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna.
  4. Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst.
  5. Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt.

Vet du var närmaste hjärtstartare finns? Det kan du kolla på Sveriges Hjärtstartarregister