Anmälan om misstänkt matförgiftning
Misstänker du att du har drabbats av en matförgiftning efter att ha ätit mat från en butik eller restaurang i Eda kommun, vill vi gärna att du anmäler detta till Miljö- och byggavdelningen. Ju tidigare vi får in din anmälan, desto större chans har vi att utreda vad som har hänt och förhindra att fler drabbas.
Anmälan lämnas över telefon till någon av våra livsmedelsinspektörer eller via e-tjänsten "Anmälan om misstänkt matförgiftning". Lämna gärna namn och telefonnummer vid din anmälan så vi kan nå dig för eventuella följdfrågor.
Vid samtal med dig som drabbad kommer följande frågor ställas av livsmedelsinspektören:
- Varifrån kom maten/drycken som du åt/drack?
- Vad åt/drack du? (Vad bestod måltiden av?)
- När åt du maten/drack du drycken? (Tid och datum)
- Deltog fler i måltiden? I sådant fall, hur många?
- Åt alla samma mat?
- Hur många blev sjuka?
- När insjuknade du/ni?
- Vilka symptom HAR du/ni, HADE du/ni? (Kräkningar, diarré, feber, magont, huvudvärk m.m)
- Hur länge varade symptomen?
- Vad mer åt du/ni under dygnet du/ni blev sjuka?
- Har du/ni någon allergi eller överkänslighet?
- Minns du/ni något avvikande från måltiden? (t.ex. att mat som skulle varit riktigt kall eller varm serverades ljummen eller att livsmedel som borde varit genomstekta inte var det?)
- Har du/ni varit i kontakt med sjukvården? (rådgivning, provtagning m.m.)
- Har du/ni kontaktat restaurangen/butiken?
- Har du/ni varit i kontakt med någon magsjuk person det senaste dygnet?
- Har du/ni varit utomlands de senaste 14- dagarna och i så fall i vilket land?
Det är bra om du som anmälare läser igenom frågeställningarna innan samtalet, så du kan lämna så utförliga svar som möjligt.
Allergier
Du kan även kontakta Miljö- och byggavdelningen om du som allergiker misstänker att du har fått i dig mat eller dryck som innehållit något som du reagerat på, trots att du fått uppgifter om att livsmedlen skulle varit fria från det allergiframkallande ämnet.