Tillfällig Livsmedelshantering

Tillfällig livsmedelshantering

Livsmedelshantering som endast sker vid enstaka tillfällen under ett år behöver i regel inte anmälas till Miljösektionen. Sådana tillfällen kan vara försäljning av livsmedel vid en festival, en marknad, ett sportevenemang eller liknande. Antalet tillfällen som du kan bedriva en livsmedelsverksamhet utan att vara registrerad beror på vilken typ av hantering som du har tänkt att ägna dig åt.

Mycket låg riskLåg och MellanriskHög risk
Bakning och försäljning av mat och kaffebröd, servering av kaffe, saft och läskBeredning och försäljning av smörgåsar eller våfflor med sylt och gräddeGrillning och försäljning av råa hamburgare
Högst 20 gånger/år, 1-2 dagar/tillfälleHögst 10 gånger/år, 1-2 dagar/tillfälleHögst 5 gånger/år, 1-2 dagar/tillfälle


Även fast den här typen av livsmedelsverksamhet inte behöver registreras hos Miljösektionen, är du fortfarande skyldig att vara väl insatt i vad det innebär att hantera livsmedel. Det är också viktigt att du följer de lagar och regler som finns rörande livsmedelssäkerhet i förordning (EG) nr 178/2002. 

Kontakta gärna Miljösektionen om du är osäker på om du omfattas av kraven på registrering eller inte!