Arbeta som röstmottagare

Illustration av händer i luften framför svensk flagga

Den 24 augusti-11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. För att kunna genomföra valet är Eda kommun beroende av röstmottagare, både under förtidsröstningen och på valdagen den 11 september.

Arbetsuppgifter

Som röstmottagare ska du ta emot röster och pricka av de som röstar på en lista. Du ska hålla god ordning i röstningslokalen, se till att det finns valsedlar och valkuvert utlagda, se till att väljarna har kommit till rätt vallokal och hjälpa de väljare som känner sig osäkra på hur det går till. Du ska också räkna antalet mottagna röster vid stängning och se till att rösterna hämtas. Du kommer att få ekonomisk ersättning för din arbetsinsats som röstmottagare.

Kvalifikationer

Du ansvarar för att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du ska vara stresstålig, noggrann och ha en god känsla för service och bemötande. Arbetet är ett teamarbete och du måste gilla att jobba nära och tillsammans med andra. Det betyder att du måste vara flexibel och ha god samarbetsförmåga.

För att söka måste du ha fyllt 18 år. Du ska kunna prata och läsa svenska obehindrat. Det är meriterande om du kan fler språk än svenska. Personer som står på någon lista eller kandiderar för uppdrag för något parti, kan inte vara röstmottagare under varken förtidsröstning eller på valdagen.

Alla röstmottagare måste genomgå en kortare obligatorisk utbildning för att få arbeta som röstmottagare.

Reserver

Vi behöver också personer som vill stå på vår lista som reserver till röstmottagare. Som reserv utbildas du som alla andra och har beredskap under hela valdagen för att kunna hoppa in i något distrikt. Även du som inte blir inkallad att tjänstgöra under valdagen får en mindre ersättning för besväret.

Anmäl dig som röstmottagare

Tror du att uppdraget kan vara någonting för dig? Anmäl dig så snart som möjligt via vår e-tjänst: Intresseanmälan för röstmottagare

2022-05-02