Skaffa e-leg om du är 13 år eller äldre

Tonårstjej håller mobiltelefon

Region Värmland påminner om att det är viktigt att du ser till att du har giltig e-legitimation när du fyllt 13 år – innan du blir sjuk och behöver boka provtagning!

Den som har fyllt 13 år måste själv logga in för att kunna använda e-tjänsterna på 1177.se. Dina vårdnadshavare kan inte boka efter att du fyllt 13. E-tjänsterna kan du använda bland annat för att boka egenprovtagning för covid-19.

För att logga in i e-tjänsterna behöver du ha ett svenskt personnummer och en giltig e-legitimation. Om du inte har en giltig e-legitimation är det viktigt att du skaffar det så fort som möjligt. Du kan behöva besöka banken för att få e-legitimation och det kan du inte göra när du är sjuk.

Skaffa giltig e-legitimation i god tid

Giltig e-legitimation är BankID och Freja eID Plus. Du kan inte logga in i e-tjänsterna på 1177.se med bankernas Mobilt Säkerhets-ID eller motsvarande e-legitimationer med lägre säkerhet. Är du osäker på vilken typ av e-legitimation du har, så kontrollera att den fungerar på 1177.se.

BankID

Du skaffar BankID hos en bank. Bankerna har olika krav på din ålder, men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av vårdnadshavare. Läs mer på din banks webbplats vad som gäller för dig.

Freja eID Plus

För att skaffa Freja eID Plus behöver du en smart mobil, en fysisk legitimation och ett e-postkonto.

Du laddar först ner appen Freja e-ID till din telefon. När du sedan registrerat dig behöver du uppgradera till Freja e-ID plus genom att ta med din telefon och den ID-handling du registrerat i Freja e-ID till ett godkänt Freja e-ID ombud.

Den som saknar e-legitimation kan inte använda e-tjänsterna, utan vänder sig till sin vårdcentral för att boka provtagning där.

Ta bara prov i ditt eget namn

Kom ihåg att man aldrig får ta ett prov som är bokat i någon annans namn. Namnet och personnumret på etiketten på provet måste stämma med den som tar provet. Svaret kopplas via personnumret ihop med journalen och hamnar direkt där. Så det är mycket viktigt att det är rätt.

På 1177.se kan du läsa mer omhur du bokar prov för covid-19 när du är 13 år eller äldre.

Om du har frågor kring provtagning för covid-19 är det helt okej att mejla till egenprovtagningcovid19@regionvarmland.se. Skriv kort vad din fråga handlar om och ange gärna ett mobilnummer. Kom ihåg att aldrig skriva ditt personnummer i ett mejl!

2021-05-04