Aktuellt information för Vård & stöd

Aktuellt information för Vård & stöd

NATIONELLT BESÖKSFÖRBUD PÅ ÄLDREBOENDEN FRÅN 1 APRIL.

I dag meddelade Regeringen att de den 30 mars beslutade om ett besöksförbud på samtliga Sveriges äldreboenden (särskilt boende) från och med onsdag 1 april, för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19.

​I Eda kommun innebär det att vi nu går från avrådan till besök till ett helt besöksförbud inom särskilt boende för äldre. Alla områdeschefer inom äldreboenden har fått information om stängningen och att informationsskyltar ska sättas upp vid entréer. Områdeschefer eller den som de ber kommer att ringa en anhörig till varje vårdtagare på våra boenden för att lämna en kort information om beslutet.

Här finns frågor och svar samlade om coronaviruset när det gäller personal inom vård och stöd i Eda kommun. 

ALLMÄNNA FRÅGOR

Folkhälsomyndighetens hemsida
Länk till frågor och svar

Socialstyrelsens hemsida
Länk till frågor och svar

Personal inom vård och stöd

I min familj är det flera som är sjuka, kan jag jobba?
Om du själv är frisk kan du jobba. Det finns ingen information från Folkhälsomyndigheten om att man smittar under inkubationstiden d.v.s. tiden mellan att man smittats fram till att man får symtom.

När ska jag stanna hemma från jobbet?
Har du förkylningssymtom och sjukdomskänsla så bör du stanna hemma, är du osäker så kontakta 113 13, 1177 eller Avonova för rådgivning. Stanna hemma tills du känner dig pigg igen.

Har jag karensdag om jag blir sjuk?
Gällande karensavdraget så har regeringen tagit beslut om att det stoppas för en tid. Kommunen kommer att göra avdraget men arbetstagaren kommer sedan att kunna söka ersättning för det i efterhand. Det görs då hos Försäkringskassan.

Behöver jag lämna sjukintyg om jag är sjuk mer än 7 dagar?
Vi har för tillfället inget krav på sjukintyg efter 7 dagar, detta för att avlasta vården som nu behövs till annat. Läkarintyg för längre frånvaro som tidigare.

Kan jag söka semester eller annan ledighet?
Med tanke på gällande läge kan vi behöva vara mer restriktiva med ledigheter. Vi befinner oss i en situation där vi räknar med att många medarbetare kommer att vara frånvarande p.g.a. sjukdom och vi behöver säkra att vi täcker bemanningen. Men det är naturligtvis okej att söka så ser vi vad vi kan göra.

Vad gör ni för att lösa eventuell personalbrist p.g.a. sjukdom?
Vi kommer nu att försöka stärka upp bemanningen i förtid så att vi klarar att gå en kort om någon blir sjuk. Uppmana alla att anmäla intresse för att jobba på kommunens e-tjänst!

2020-03-19