Flytta till Eda kommun

Utsikt från Valfjället, sjön Hugn syns mellan träden

Funderar du på att flytta till Värmland och Eda kommun? Det tycker vi är en strålande idé! Vi vet dock att en flytt är en stor förändring i livet som kan framkalla ett smärre kaos av känslor. Därför hoppas vi att vi på denna sida kan skapa lite klarhet och lugn, genom att svara på en del av de frågor som uppstår.

Eda är en trivsam liten landsbygdskommun med utmärkt läge och överraskande stort utbud. Det är här folken möts och idéer blir till verklighet. Här finns gott om plats, billigare bostäder och en behaglig stämning, den perfekta grunden för att slå rot och landa i ett bättre liv.

Eda kommun har cirka 8 500 invånare och gränsar till Norge. De tre största tätorterna är Charlottenberg, Åmotfors och Koppom. Oavsett var i kommunen du bor är naturen aldrig långt bort. Vi har en trevlig skidbacke och en vacker golfbana som båda har svårslagen utsikt över sjön Hugn. Här finns gränslösa utsikter för dig som vill starta något nytt och för dig som vill hitta hem!

Varför ska du välja Eda kommun?

För det unika utbudet

Mitt i de värmländska skogarna får du tack vare gränshandeln tillgång till stora shoppingcenter och kedjor som annars bara finns i storstäder.

För det perfekta läget

Eda kommun ligger mittemellan Oslo och Karlstad, endast 11 mil åt vardera håll. Lika nära är det till långt bort, då Oslos internationella flygplats kan ta dig vidare ut i världen. Våra kära grannkommuner har också mycket att erbjuda, inom en timmes radie finns bland annat Sunne Sommarland, Rottneros Park, Selma Spa, Torsby Skidtunnel, Glaskogens naturreservat, Årjängstravet, Rackstadmuseet och Såguddens Friluftsmuseum.

För fina naturupplevelser

Med över 500 sjöar, 65 km vandringsleder, 12 naturreservat och ett gäng vita älgar är naturupplevelserna alltid nära i Eda.

För glada Edabor

Här är dina grannar välkomnande och sociala. Vi kan ju inte garantera att alla alltid har en bra dag, men det skrattas mycket här.

För tid att leva

Du behöver inte slösa varken tid eller pengar på bilköer och parkeringsautomater. Om du önskar kan du bo med all service inom gå- och cykelavstånd.

Vill du veta mer?

På webbplatsen Nykommun.se får du veta mer om vad Eda kommun har att erbjuda. Här kan du jämför alla Sveriges kommuner efter kriterier som är viktiga för dig, exempelvis skatter, bostäder och företagsklimat. Här kan du helt enkelt hitta din nya kommun: Eda kommun - Gränslösa utsikter

KARTA

I vår kartportal kan du få en överblick över var olika platser ligger i kommunen. Här kan du välja att se var till exempel skolor, förskolor och lediga tomter finns: Kartportalen Eda

BOENDE

Du kan välja mellan att bo bekvämt i någon av tätorterna eller hitta just din favoritplats på landsbygden. För dig som vill bygga nytt finns lediga tomter med sjöutsikt.

  • Charlottenberg är med sina moderna shoppingcenter och cirka 2 000 invånare centralort i Eda.
  • Åmotfors är en trevlig bruksort med cirka 1 500 invånare vid Nysockensjön.
  • Koppom är ett litet charmigt samhälle i naturskön miljö med cirka 600 invånare.

På Hemnet kan du hitta bostäder som är till salu just nu: Bostäder till salu - Eda kommun

Här kan du läsa om kommunens byggklara tomter: Lediga tomter

Vill du hyra din bostad har det kommunalt ägda bostadbolaget ett stort utbud: Eda Bostads AB

JOBB

Är du intresserad av att jobba för Eda kommun? Här finns arbeten inom förskola och skola, samhällsplanering, miljötillsyn, kultur, renhållning, vård och omsorg – och mycket mer. Kommunen är med cirka 650 medarbetare Edas största arbetsgivare.

Här kan du se lediga jobb just nu: Lediga jobb i kommunen

Här finns gott om arbetsgivare inom handel och tillverkningsindustri. Många väljer också att arbeta på den norska sidan av gränsen.

På Arbetsförmedlingen hittar du jobb inom privat sektor: Platsbanken - Eda kommun

På NAV finns jobb i Norge, närmast är Innlandet med Eidskog kommune och Kongsvinger kommune: Ledige stillinger

FÖRETAG

För dig som flyttar hit med ditt befintliga företag eller som vill starta nytt är möjligheterna obegränsade. Samverkan över gränsen är stor och besökarna är många varje dag. Eda har också ett perfekt kommunikationsläge med närhet till både Karlstad, Oslo och resten av världen via Oslo flygplats.

Vill du starta eget eller utveckla ditt företag? Då kan Nyföretagarcentrum ge dig stöd och hjälp: Nyföretagarcentrum Arvika Eda Årjäng

Har du frågor är du hjärtligt välkommen att kontakta vår näringslivsutvecklare Pär Sundman på telefon: 0571-282 46 eller e-post: par.sundman@eda.se

FAMILJELIV

Eda är en fin plats för familjeliv. Här finns bra och mysiga skolor, ofta med mindre klasser och bostadsområdena är trygga och trevliga, alltid med närhet till skog och mark. I kommunen finns fina badplatser och sportanläggningar.

Du hittar mer information om våra förskolor och skolor här: Förskola Grundskola

Fritidsgårdar finns i Charlottenberg och Koppom: Fritidsgård

Öppna förskolan finns på Familjecentralen i Charlottenberg: Öppna förskolan

Gymnasieskola har vi ingen egen här i kommunen, men vi har gymnasiesamverkan vilket innebär att du fritt kan välja gymnasieprogram i hela Värmland. De flesta väljer en gymnasieskola i Arvika eller Karlstad.

FRITIDSAKTIVITETER

I Eda kommun finns möjlighet till ett rikt kultur- och fritidsliv för hela familjen. Året runt lägger engagerade kommuninvånare många timmar på olika aktiviteter för såväl barn och ungdomar som för vuxna.

Vill du ha en aktiv vardag kan du bland annat hålla på med golf, skidor, fotboll, innebandy, ishockey, ridning, skytte, orientering och motorsport. På kulturskolan kan du spela instrument, måla och dansa: Kulturskola

Vi har tre bibliotek i kommunen. I biblioteket i Charlottenberg finns en nybyggd barnavdelning, konsthall och fritidsbank. På Folkets Hus i Åmotfors kan du se biofilmer. Om du vill simma finns badhus en halvtimme bort, i Arvika och Kongsvinger.

I Eda finns flera museer och gränshistoriska minnesmärken. Bland annat Eda Skans som var en av Sveriges viktigaste försvarsanläggningar på 1600-talet och Fredsmonumentet som byggdes 1914 för att markera 100 års fred mellan Sverige och Norge.

Vill du ha tips på vad som händer i Eda? Besök Visit Eda för att se aktiviteter och evenemang: Visit Eda

Häljeboda badstrand, Valfjället Skicenter, Eda Golfklubb, Fredsplatsen Morokulien

Flytta hit från annat land

Du som vill flytta hit från ett annat land kan få mer information via Migrationsverket: Välkommen till Migrationsverket

Även Skatteverket ger information om vad som gäller vid bland annat flyttanmälan: Folkbokföring

För den som flyttar mellan de nordiska länderna kan Nordiska ministerrådets informationstjänst vara till hjälp: Info Norden

Grensetjänsten ger svar på frågor om vilka regler som gäller i Sverige och Norge för gränspendlare och företagare: Grensetjänsten Norge-Sverige

NYINFLYTTAD

När du är nyinflyttad till kommunen vill vi önska dig hjärtligt välkommen! Besök oss gärna på Medborgarkontoret, så får du en nyinflyttad-påse fylld med tips, samt en gratisbiljett som du kan använda på något av kommunens museer! Vi finns i kommunhuset på Torget 1 i Charlottenberg.